Ptasia grypa - zalecenia
Wiadomość przeniesiona do archiwum
Chcesz się ustrzec ptasiej grypy
stosuj się do poniższych zaleceń.
stosuj się do poniższych zaleceń.
- SPOŻYWAJ mięso drobiowe, przetwory drobiarskie i jaja poddane odpowiedniej obróbce cieplnej w temperaturze min. 700 C;
- MYJ dokładnie z użyciem detergentu wszystkie przedmioty, które miały kontakt z surowym drobiem (deski, noże, talerze); PAMIĘTAJ że zamrożenie mięsa NIE NISZCZY wirusa ptasiej grypy;
- NIE DOTYKAJ, bez odpowiedniego zabezpieczenia, martwych lub sprawiających wrażenie chorych ptaków dzikich ani ubitego drobiu; przede wszystkim DOPILNUJ aby nie robiły tego dzieci;
- ZADBAJ O TO, aby dzieci unikały miejsc bytowania dzikiego ptactwa, ferm drobiu oraz innych miejsc jego przetrzymywania;
- MYJ RĘCE po każdorazowym zetknięciu z ptactwem, zarówno dzikim, jak i hodowlanym; DOPILNUJ, ABY ROBIŁY TO TAKŻE DZIECI;
- PAMIĘTAJ aby surowe mięso drobiowe nie miało styczności z innymi produktami żywnościowymi;
- PRZYPOMINAMY o przestrzeganiu zakazu przywozu z zagranicy żywego lub martwego ptactwa, drobiu i wyrobów drobiarskich, jaj, nieprzetworzonych piór i ich części, pierza, puchu oraz trofeów myśliwskich.