BIP Gminy Stawiski

Biuletyn Informacji Publicznej

Ptasia grypa - zalecenia

Chcesz się ustrzec ptasiej grypy
stosuj się do poniższych zaleceń.
  1. SPOŻYWAJ mięso drobiowe, przetwory drobiarskie i jaja poddane odpowiedniej obróbce cieplnej w temperaturze min. 700 C;
  2. MYJ dokładnie z użyciem detergentu wszystkie przedmioty, które miały kontakt z surowym drobiem (deski, noże, talerze); PAMIĘTAJ że zamrożenie mięsa NIE NISZCZY wirusa ptasiej grypy;
  3. NIE DOTYKAJ, bez odpowiedniego zabezpieczenia, martwych lub sprawiających wrażenie chorych ptaków dzikich ani ubitego drobiu; przede wszystkim DOPILNUJ aby nie robiły tego dzieci;
  4. ZADBAJ O TO, aby dzieci unikały miejsc bytowania dzikiego ptactwa, ferm drobiu oraz innych miejsc jego przetrzymywania;
  5. MYJ RĘCE po każdorazowym zetknięciu z ptactwem, zarówno dzikim, jak i hodowlanym; DOPILNUJ, ABY ROBIŁY TO TAKŻE DZIECI;
  6. PAMIĘTAJ aby surowe mięso drobiowe nie miało styczności z innymi produktami żywnościowymi;
  7. PRZYPOMINAMY o przestrzeganiu zakazu przywozu z zagranicy żywego lub martwego ptactwa, drobiu i wyrobów drobiarskich, jaj, nieprzetworzonych piór i ich części, pierza, puchu oraz trofeów myśliwskich.

BEZWZGLĘDNIE PRZESTRZEGAJ zaleceń wydawanych przez przedstawicieli Inspekcji Weterynaryjnej i Państwowej Inspekcji Sanitarnej.

Data powstania: czwartek, 2 mar 2006 12:04
Data opublikowania: czwartek, 2 mar 2006 12:20
Data przejścia do archiwum: środa, 4 paź 2006 11:38
Opublikował(a): CEZARY NERKOWSKI
Zaakceptował(a): CEZARY NERKOWSKI
Artykuł był czytany: 3510 razy